marți, 27 august 2013

Teoria inteligentelor multiple

Ce este inteligenţa? Există mult prea multe definiţii pentru a o descrie in mod concret. In esenţă, putem spune că o persoană inteligentă stie să separe esenţialul de “umplutură ”, are puterea de a invăţa şi de a inţelege. O mare parte dintre noi s-a ambitionat să aprofundeze acest capitol incă neexplorat al stiinţei. Astfel, in 1983, când Howard Gardner a prezentat in cartea sa “Frames of Mind” teoria inteligenţelor multiple, noţiune de inteligenţă s-a extins.

Proaspăt intrat la Universitatea Harvard, s-a dedicat studiului psihologiei şi neuropsihologiei. In 1967, a fondat “Project 0” unde a lucrat alături de psihologii Jeane Piaget şi Jerome Brune, in colaborare cu filozoful Nelson Goodman. Proiectul avea la bază concepţia lui Howard despre posesia unui set de inteligenţe pe care fiinţa umană le dezvoltă in etape diferite. Scopul său era acela de a se adresa “stării de cunoastere stiinţifice cu privire la potenţialul uman şi la realizările sale”.

Psihologul american vorbesţe despre IQ ca nefiind singurul factor de determinare al inteligenţei. Incadreaza inteligenţa logico-matematică şi cea lingvistică printre cele măsurate prin IQ, iar cele interpersonal şi intrapersonale (inteligenţa emoţională ), prin EQ. Ipoteza sa nu a fost acceptată cu usurinţă in psihologia academica, insă a fost adoptată mai tarziu de către teoreticienii in educaţie şi aplicată de profesori. Astfel, el prezintă inteligenţa ca fiind un amestec a mai multor abilităţi.

Inteligenţa Lingvistică reprezintă usurinţa in exprimarea atât orală cât şi scrisă , perceperea nuanţelor limbajului, interpretarea şi explicarea informaţiilor şi ideilor prin limbaj. Totodată , conferă vorbitorului abilitatea de a invăţa fără efort limbile străine.
Cariere posibile: scriitori, jurnalisţi, avocaţi, trainer, profesori, poeţi, editori, lingvisţi, consultanţi media, prezentatori radio.
Personalităţi: Leon D. Levițchi a fost unul dintre cei mai reputați shakespeariologi români, traducător de literatură britanică, autor de dicţionare si studii de referinţă .

Inteligenţa Logico-matematică constituie capacitatea de a elabora raţionamente, de a analiza probleme, inţelegerea relaţiei dintre cauză şi efect. Acesţi mici robotei cu minte ageră au avut un aport semnificativ in dezvoltarea tehnologiei.
Cariere posibile: oameni de stiinţă, ingineri, experţi IT, contabili, statisticieni, cercetători, analisti, mediatori.
Personalităti: Dan Radulescu a fost primul care a preparat , in ţara noastră, penicilina cristalizata dupa procedeul Fleming -Florey si a elaborat metoda fabricării foliculinei cristalizate.


Inteligenţa muzicală constă in perceptia fină a ritmurilor şi tonalităţii, inţelegerea relaţiei dintre sunet şi sentiment.
 Cariere posibile: muzicieni, cantăreţi, compozitori, DJ, producători, ingineri de sunet.
 Personalităti: George Enescu este considerat cel mai important musician roman. A fost violinist, compositor, dirijor, pianist si pedagog.

Inteligenţa chinestezică constă in dexteritate manuală , agilitate fizică şi balans, coordonare dintre corp şi privire.
Cariere posibile: dansatori, cascadori, atleţi, sportive, soldaţi, pompieri, gradinari, bucătari, medici, ergonomisti, acupunsturisti, acrobaţi.
Personalităţi: Nadia Comaneci este prima gimnasta din lume care a reusit sa primeasca nota maxima intr-un concurs olimpic de gimnastica.

Inteligenţa spatial-vizuală sugerează crearea şi intreprinderea imaginilor vizuale, inţelegerea relaţiilor dintre imagini şi semnificatie, dar şi spatiu-efect. Acestia, cel mai adesea, “fotografiaza” informatia şi la nevoie, rascolesc prin memorie pentru a o accesa.
Cariere posibile: artisti, designer, arhitecti, fotografi, ingineri.
 Personalităti: Constantin Brâncuși este considerat ca fiind cel mai important sculptor al secolului XX.

Inteligenţa interpersonală infătisază perceptia sentimentelor altor persoane, interpretarea comportamentului, intelegerea relatiilor dintre oameni şi propriile lor probleme. De obicei, acest tip de conduită defineste un adevărat lider.
Cariere posibile: terapeuti, mediatori, consilieri, politicieni, agenti de vânzări, psihologi, doctori, organizatori, antreprenori.
 Personalităti: Regina Maria a Romaniei a fost fără doar si poate cea mai carismatică imagine a casei regale. A incurajat soldatii răniti in timpul Primului Război Mondial fiind supranumită “Mama Regină” si a ajutat financiar multe personalităti din lumea literară si artistică .                                                  

Inteligenţa intrapersonală defineste oamenii capabili să işi analizeze propriile emotii şi astfel să le folosească in stăpanirea comportamentului. Marile genii ale literaturii alegeau să se diferentieze de restul societătii prin puternicul lor simt al identitătii. Invaţă pe cont propriu, simtindu-se in largul lor in singurătate. 
Cariere posibile: cercetători, rectori, profesori de literatură , scriitori, filozofi, psihologi.
 Personalităti: Mihai Eminescu a fost cel mai important poet roman, detinand un loc de netăgăduit intre cele mai mari genii ale lumii. Este unul dintre cei patru mari clasici alături de Ion Creanga, Ion Luca Caragiale si Ioan Slavici.

Ceea ce este din ce in ce mai interesant reprezintă marturia autorului insusi care nu neaga existent mai multor tipuri de inteligenţă . S-a oprit la cele sapte intrucât cele suplimentare sunt mult mai complexe decât cele deja evientiate si definite. A mai sugerat alte tipuri precum cea naturalistă (strânsa relatie om-natura), spiritual (trăirea sentimentelor la intensitate rar intâlnită si inestimabilă) cât si morală (relatia umanitate- etică ).


Se consideră că 30% din inteligenţă este mostenită, restul fiind cultură , educatie economică si chiar alimentatie.
In opinia mea, fiecare dintre noi este unic si beneficiaza de un amestec de inteligente care il defineste. Inteligenţa noastra trebuie slefuită prin perseverenta si educatie.