duminică, 7 iulie 2013

Povestea fusului cu turgalau

   Acum doi ani, pe cand eram in tabara in Borsa, Maramures, vizitand Muzeul Tarancii Romane, ghidul muzeului, o batranica tare simpatica, ne-a spus legenda fusului cu turgalau.

  "A fost odata o fata tare mandra in acele locuri. Intrucat era de o frumusete aproape inimaginabila, avea o multime de pretendenti care stateau seara la poarta ei si o fluierau sa iasa, insa fata nici nu se gandea. Toti baietii din sat au tot incercat prin insistenta, trucuri tineresti, chiar si  prin magie, sa o impresioneze, aducandu-i daruri care mai de care mai valoroase, insa nu era nimic care sa o atraga .
   Intr-o zi, un tanar, cu ochii ageri precum nu s-a mai vazut prin sat si imprejurimi, a observat cat de mult ii placea fetei sa toarca. S-a tot gandit cum ar putea face aceasta pasiune a tinerei si mai distractiva. A luat un fus si l-a analizat zile de-a randul, incercand sa gaseasca acel ceva ce ar putea ajunge la inima fetei. Dupa cateva zile de munca asidua, de idei care zburdau incontinuu prin mintea flacaului,a confectionat, intr-un tarziu, fusul cu turgalau.
   El i l-a inmanat fetei spunandu-i ca dragostea sa se va destrama in momentul in care fata va gasi piesa care  va sfarama "vraja" operei. Bineinteles, fata nu a gasit-o, dar ajunsese sa se indragosteasca si ea de el. Astfel, dragostea lor a dainuit."

   Ce este de fapt aceast ceva care a cucerit-o? Ca o relatie sa nu devina plictisitoare, avem nevoie de cineva care sa ne provoace si sa ne stimuleze gandirea. Astfel, pastram "scanteia" si vedem in ce masura ni se potrivesc caracterele.
                                              Text adaptat: Cristea Maria Francesca