vineri, 17 mai 2013

Zambiti, va rog

Stim cu totii acele fotografii alb-negru tipice timpurilor vechi. Probabil ati observat si postura personajelor fotografiate. Este serioasa: spatele drept, privirea spre aparat, chipul lipsit de orice zambet.
                                                                                                                                                                                           
        

Dupa cum puteti observa si in pozele de mai sus, exista un anume tipar: doamnele stateau pe scaun intoarse pe jumatate sau fotografiate din profil, in timp ce domnii, stateau langa sotiile lor. Posibil ca aceasta pozitie sa  aiba o oarecare semnificatie. Ma gandeam la protectia familiei, de catre capul ei(cum se poate observa si din prima imagine).
Daca vom cauta o latura artistica, in istoria artei, se presupune ca aceasta postura serioasa a oamenilor se datoreaza respectului fata de timp. Nimeni nu se hlizeste in fata lui, el fiind neiertator. Pozele erau o imagine a tineretii, a prospetimii tinuta la "naftalina" pe tot parcursul vietii, chiar si dupa aceea.

Dar oare cum de s-a schimbat aceasta concept de a poza?
Un raspuns surptinzator: reclamele la pasta de dinti. Intr-adevar, acestea au schimbat cursul istoriei in materie de poze. Pentru a vedea rezultatul extraordinar al produsului, modelele aveau un zambet cum nu se poate mai larg si prietenos.

De aici, toata lumea a dorit sa incerce aceasta noutate.
Astazi, in majoritatea fotografiilor poti observa cel putin cate un zambet timid, dar la oridinea zilei sunt cele mai haioase, vesele , trasnite manifestari.

                                             Text: Cristea Maria Francesca