miercuri, 10 aprilie 2013

Viata in culori


Stim cu totii, banuiesc, explicatia oamenilor de stiinta legata de culori. Se spune ca, de fapt, ele nu exista. Cel putin, nu asa cum le percepem noi. Exista doar unde de lumina. In momentul in care privim un obiect, vedem, de fapt, lumina reflectata de acesta. Ne bucuam de aceasta lume plina de culoare datorita capacitatii ochiului uman de a distinge intre sute de unde.
Intrucat percepem culorile si cu sufletul, nu doar multumita creierului, acestea au puterea de a ne transmite diferite stari. Inca din antichitate, culorile erau folosite pe post de remediu pentru tratarea diferitelor afectiuni. Totodata, aveau scopul si de a creste forta vitala(medicina egipteana).                                                                                                                                             
In cultura Feng-Shui toate culorile sunt Yin(verde, albastru, albsau Yang(portocaliu,rosu,galben, negru). Fiecare culoare corespunde unuia dintre cele 5 elemente, folosirea unei anumite culori intarind elementul personal.
Personal,cred ca fiecare culoare are povestea ei, ca de altfel orice lucru pe acest pamant. De mica mi se atragea atentia asupra unor anumite culori. Pe atunci, nu intelegeam de ce se zvonea ca verdele linisteste, de ce mireasa trebuie sa se imbrace neaparat in alb sau de ce la inmormantari negrul predomina. Vreau sa va arat cateva mituri si curiozitati legate de acest subiect.
ROSUL   
Fara doar si poate este culoarea dragostei. Stiintific, s-a dovedit ca accelereaza pulsul, binedispune si provoaca.  Sa aruncam o privire mai atenta asupra senzualitatii.  Orice doamna stapana pe propriul destin si  care detine un caracter puternic, are cel putin un ruj de culoarea rosu aprins. Clasicul ruj rosu este cel mai bun aliat al unei fete la capitolul iubire. Este prezent in filmele de moda veche, in carti, chiar si astazi, folosit, din pacate, in mod abuziv de catre orice fata. Atrage privirile oricui intrucat este culoarea pe care ochiul nostru o percepe cel mai repede.
         
Galbenul
Galbenul luminos este considerat a fi culoarea intelectului, fiind folosit de catre psihologi la stimularea mentala. Poate provoca tulburari emotionale, caderi nervoase si epuizare. In acelasi timp, in cantitati mici, poate transforma un negativist convins intr-un suflet pozitiv.
V-ati intrebat vreodata de ce galbenul este mereu pe sigla fast-food-urilor? Un studiu recent a demonstrat ca ne provoaca pofta de mancare.
  Portocaliu
Este simbolul creativitatii, vitalitatii si a entuziasmului. Este cel mai bun remediu in momentele de singuratate si depresie.
 Violetul
 Poate intra la categoria Yin(daca predomina albastrul) cat si la Yang(daca predomina rosul). Este simbolul intuitiei si meditatiei. Te ajuta sa te concentrezi si sa asimilezi informatiile mai repede.
Albul
Denota puritatea si inocenta. In ziua nuntii, stim ca rochia alba este nelipsita. De ce alb? Simplu! Cand o familie lua decizia de a-si marita o fata(in sec XVI, o fetita de numai 17 ani era considerata numai buna de maritat) dorea sa-i "sublinieze" puritatea. Practic, viata lor, incepea cu maritisul.   
Totusi, am aflat ca actioneaza benefic asupra psihicului si fizicului, fiind folosita in spitale tocmai in acest scop.
 Albastrul
Simbolizeaza energia apei. Este culoarea loialitatii si armoniei. Stimuleaza visele, relaxeaza, calmeaza si are efect aproape sedativ. Are caracter misterios, fiind apropiat de negru. Tine de domeniul spiritual.
Negru
Sunt multe discutii pe seama acestei culori. Nu s-a ajuns inca la un punct comun. Voi prezenta doar cateva aspecte mai neobisnuite. Este specific persoanelor intelectuale, dar si celor cu un caracter mai dur. Denota atat eleganta cat si agresivitate.
Se spune ca simbolizeaza adancul oceanului. Este legat de profunzime, mister, tristete adanca, indepedenta, magie, stabilitate si protectie.
 In unele culturi exista un mit care spune ca vopsirea sufrageriei in negru va face atmosera de la masa mult mai placuta.
  Verde
Simbolizeaza fertilitatea in cultura celta, iar in la cea egipteana, speranta, revenirea la viata. Sugereaza prospetimea, echilibrul si are efect calmant. Curios, dar stimuleaza cresterea.