vineri, 25 ianuarie 2013

Povestea sufletelor pereche

     De fiecare data cand avem moralul la pamant sau trecem prin clipe grele dorim o mica atentie, o mica alinare din partea unei anumite persoane. Cu totii am avut, la un moment dat, o astfel de fiinta a carui simplu glas ne calma si instantaneu ne facea sa ne simtitm speciali. Traim multe dezamagiri cand realizam ca persoanele care au fost langa noi de-a lungul timpului nu au fost jumatatea noastra. Ne simtim distrusi si cu moralul la pamant, dar suntem constienti de un singur lucru: daca nu a fost sa fie, ni se pregateste ceva mai bun, mai maret. Si speram ca intr-o zi ne vom gasi pe cineva care ne va fi alaturi, va avea grija de noi si cel mai important, ne va iubi neconditionat. Atatea sperante, atatea vise...
     De unde porneste mai exact aceasta idee cu sufletele pereche? Nu sunt sigura. O exlicatie ar fi aceea ca inca din cele mai vechi timpuri "adevarata dragoste" si-a facut loc pana si in sufletele oamenilor de gheata. Povestea pe care urmeaza sa v-o spun, mi-a relatat-o o doamna mai in varsta, iubitoare a literaturii, dar si a simbolurilor. Discutia noastra a inceput cand ne impartaseam opiniile despre poezia "Zburau..." a Ninei Cassian. Iata poezia:

     "Zburau...
      El avea o aripa-n stanga,
      Ea avea o aripa-n dreapta,
      Ca un singur trup intre doua aripi
      Zburau...
      Zburau...
      Respirand intre doua aripi,
      Ea- plamanul lui drept,
      El - plamanul ei stang,
      Printr-un cer saturat de aur,
      Ca o cheie de aur descuind spatii de aur,
      Zburau...
      Prin aur...
      Zburau..."

     Se spune ca in antichitate exista o fiinta de care insusi Zeus se temea. Era jumatate barbat, jumatate femeie.  Corpul era cuprins intre aripi iar ea cutreiera pamantul in zbor. Intr-o zi marele Zeus, temandu-se, a dat ordin ca acea fiara sa fie rupta in doua. S-a facut intocmai. O jumatate a fost aruncata intr-o parte, iar cealalta intr-o alta. De atunci, cele doua jumatati se cauta neincetat visand ca vor zbura iar impreuna.

     Daca insusi Zeus a fost cuprins de teama cand femeia si barbatul erau impreuna, nu este oare un exemplu pentru cat de puternica poate fi dragostea alaturi de persoana potrivita?