miercuri, 2 ianuarie 2013

Fericirea si valorile sufletesti

                                                        Ce este fericirea?

       Anul 2013 tocmai a inceput. Iata o urare tipica: "Iti doresc un an cat mai bun, plin de realizari, implinirea tuturor dorintelor si fericire." Dar ce este aceasta fericire de care vorbeste lumea? Este ceva abstract. Este o stare provenita in urma unei intamplari ce ne ofera satisfactie. Satisfactia o putem obtine pe mai multe planuri: poate proveni de la o marire de salariu, cand un profesor ne lauda munca, cand ne intemeiem o familie, cand facem un pas important in implinirea noastra intr-un anumit capitol al vietii.

                        
       Linistea este adeseori asociata cu fericirea. Atunci cand ne gasim linistea sufleteasca ne simtim impacati, relaxati, euforici. De exemplu, in momentul in care citesc o carte, sentimentul de pace pe care il ofera cititul, imi da puterea de a ma detasa de problemele de peste zi. Cand devii captivat de acea poveste poti trai fiecare secunda de parca ai fi personaj-martor. Aceasta fericire intra la capitolul fericire trecatoare. Doar pentru cateva ore cartea ma poate tine ocupata. Ce se intampla apoi? Totul revine la normal: problemele sunt tot acolo, neatinse, stresul revine iar... Putem spune ca a amanat inevitabilul.

       Fericirea adevarata este atunci cand ramai cu zambetul pe buze multe zile in sir. O anumita situatie te face a fii un om mai bun, cand sufleteste te simti implinit pe un anumit plan. Te simti parca in stare sa mai acorzi o sansa omenirii.

       Fericirea falsa o regasim sub mai multe chipuri: banii, lucrurile materiale, o relatie resuscitata, norocul... Toate acestea ne dezamagesc mai devreme sau mai tarziu. Sa analizam primul exemplu. Cu totii cunoastem vechea zicala " Banii nu aduc fericirea". Cel mai bine o pot ilustra printr-o poveste auzita de curand:

       Legenda spune ca o femeie saraca impreuna cu pruncul sau trecea pe langa o pestera. A auzit o voce misterioasa care i-a zis:" Intra! Ia tot ce iti doresti, dar nu uita ce este mai important. Aminteste-ti: dupa ce vei iesi, poarta se va inchide pentru totdeauna!". Femeia a intrat si s-a vazut inconjurata de aur si bogatii nemasurate. A asezat copilul pe o stanca si a inceput sa stranga tot ce putea duce. Vocea misterioasa i-a reamintit: " Ai grija! Ai doar opt minute". Cand timpul a expirat, femeia a iesit afara, iar poara s-a inchis. Apoi, si-a adus aminte ca a uitat copilul inauntru, dar poarta se inchisese pe vecie. Bogatia a durat putin, dar disperarea pentru totdeauna.

       La  fel se intampla si cu noi. Avem cativa zeci de ani de trait, iar o voce ne spune din cand in cand " Nu uita ce este important!". Cele mai importante sunt valorile spirituale: curajul, demnitatea, onestitatea, dragostea, bunul simt, reputatia... Castigurile materiale ne orbesc si cateodata uitam ce este cu adevarat important. Depinde de tine cum vrei sa fii amintit: vrei ca oamenii sa isi aduca aminte de bogatia ta sufleteasca sau vrei sa isi aduca aminte de tine printr-o antiteza la insusirile prezentate mai sus? Corpul moare, dar sufletul este nemuritor...