vineri, 18 ianuarie 2013

Bullying- Introducere

                                                Fenomenul de terorizare

      Cum scoala, liceul si facultatea au inceput, ma gandeam sa avem o mica discutie despre acest fenomen care, din pacate, se raspandeste pe zi ce trece. Bullying-ul este o forma de abuz. Poate lua multe forme: de la simpla neglijare la abuz emotional, fizic si sexual. Cuprinde orice forma de manifestari  a unor comportamente precum violenta verbala si psihologica care se repeta in timp (poreclire, tachinare, amenintare, hartuire), intimidare fizica, ofensa precum si alte tipuri de comportament deviat. Daca am analiza aceasta problema din punct de vedere logic vom observa ca, de fapt, este o modalitate de a castiga puterea in fata unei alte persoane.
      "Violenta este ultimul refugiu al incompetentei." (Isaac Asimov) 
      Mediul in care are loc cel mai des este scoala. Cei care se ocupa cu asta ii lovesc, ii poreclesc, ii jignesc, ii fac de rusine pe cei din jurul lor. Cazurile in care copii sunt jigniti, bruscati, amenintati sunt in continua crestere. De obicei, victimele sunt persoanele usor de intimidat. naive, fricoase, mai singuratice. Victimele sfarsesc prin a se interna in spital, a face vizite psihologului in mod regulat, a-i fi frica sa mai fie singur, a trai intr-o tensiune continua, a avea anxietate, a intra in depresie si cel mai rau, a ajunge chiar la suicid.
      Agresorii sunt tinerii care doresc atentie. Isi doresc intr-atat de mult incat lumea sa vorbeasca despre faptele lor, incat nu le pasa daca vor fi etichetai cu "buni" sau "rau". Sa nu uitam totusi ca in zilele noatre sa ai o atitudine "rece", obraznica, grosolana fata de ceilalti este incadrata ca fiind "cool". Practic pentru ei nu exista reguli. Sau, daca exista, sunt doar niste linii pe care, fara doar si poate, trebuie sa le incalce.  Se aplica legea junglei. De exemplu, leul, regele animalelor, o felina de temut, cu o forta de inegalat, cand a fost pui a inceput cu gazelele, fiinte delicate, care nu fac decat sa zburde si sa pasca iarba. De aceea,vor incepe cu terorizarea celor mai mici sau inferiori. Se simt puternici astfel, dar nu realizeaza lasitatea de care dau dovada. Pentru ei, totul este ca un joc. Deseori, sunt constienti de discomfortul pe care il provoaca celorlalti.
      Cum putem face fata acestui fenomen? Pentru stoparea violentei toata lumea trebuie implicata. Trebuie sa va marturisesc: m-am interesat indelung pentru acest articol, dar nu va pot spune ca am gasit proiecte pentru victime sau pentru protejarea noastra, a celor ce ne expunem unui asemenea risc. Am gasit in schimb un caz pe care o sa il dezbat pe blog in viitorul apropiat, avand ca subiect principal tot o tanara care nu a putut face fata fenomenului.
      Va pot oferi cateva sfaturi, pe care sunt convinsa ca le-ati mai auzit de multe ori.
      1. Trebuie evitate acest tip de persoane.
      2. Daca vi se intampla sa va aflati in aceasta situatie, luati aminte: mimica este singura care va poate salva. Pastrati-va postura curajoasa! Desi va este frica, nu trebuie sa aratati acest lucru. Ganditi-va ca slabiciunile odata descoperite, vor fi greu de inlaturat din mintea, care nu va pierde nicio ocazie de a le folosi in favoarea sa. Priveste-ti atacatorul in ochii! Asa ii demonstrezi ca nu ti-e teama. Daca vei lasa privirea in pamant va fi mai mult decat evident ca frica te-a cuprins.