vineri, 28 decembrie 2012

Mituri despre anul nou

Mituri despre anul nou


Anul nou bate la usa, iar noi trebuie sa fim cat mai pregătiti pentru a-l întampina. Cu toţii ne punem speranta ca vom avea un an mai bun, mai îmbelşugat, care ne poate aduce mai multe oportunităţi... Aceasta dorintă a dat naştere a numeroase mituri. Fiecare tara si-a creat propriile obiceiuri pentru a-si încuraja oamenii sa creadă. De ce este oare atît de importantă aceasta credinţa?  De multe ori încercăm sa ne agatam de o urma de speranta, ceva ce ne va da puterea sa continuăm. Aceasta nazuinta este amplificată de "magia" sarbatorilor de iarna. Crăciunul a trecut, dar parcă un pic din acea atmosfera caldă, generoasă si binevoitoare s-a păstrat. Ceva ne împinge sa avem încredere ca dorinţele care, poate nu ni s-au îndeplinit în anul acesta, îşi vor face loc în anul ce va urma. Iată doar cîteva dintre ele:

În China, focurile de artificii alungă spiritele rele. Cea mai cunoscută metoda este cea de pe parcursul  Festivalul lanternelor unde, milioane de lanterne din hîrtie zboară în văzduhul întunecat pentru a lumina drumul spre noul an, inlaturand spiritele rele.

În Argentina, înainte de miezul nopţii, cetăţenii acapareaza străzile oraşului, fiind îmbrăcaţi în alb. Ţinuta lor este menită purificarii păcatelor anului trecut. De asemenea, nici ţinuta roşie nu este de evitat, întrucît ea aduce noroc.Copii aprind numeroase artificii pentru a întîmpina noul an cu multă lumina si strălucire.

În Spania si în Argentina, cei ce vor mînca 12 boabe de struguri si îşi vor pune o dorinta, norocul îşi va face loc în noul an. Cele 12 boabe de struguri reprezintă cele 12 luni ale anului. De asemenea strugurii si lintea sugerează belşug. În Italia, exista o zicatoare care spune asa "dacă mănînci struguri în prima zi a anului nou, în restul zilelor ale anului vei număra banii". Rodiile sunt  asociate cu abundenţa. Vascul, vedeta sezonului rece, are de asemenea o semnificaţie: este o plantă magică, aducătoare de noroc.În Japonia, cei care vor asculta 108 bătăi (108 păcate care pot fi comise de către oameni) de gong la miezul nopţii, vor începe anul nou fără păcatele comise în anul anterior.
În Danemarca, anul nou este marcat prin ciocănitul la usa prietenilor si rudelor.
În Irlada, norocul vine prin usa din fata si iese pe cea din spate a locuinţei. Poate părea ciudat si periculos, însă cetăţenii îşi deschid larg uşile cînd ceasul arată miezul nopţii.
În Grecia, tinerii îşi aşează pantofii în fata semineului, în noaptea de revelion, sperînd ca a doua zi sa primeasca cadouri de la Sfîntul Vasile.
În Scoţia, se zice ca dacă primul om care îţi va intra în casa în noul an este un tînăr înalt, brunet si chipeş, vei avea noroc.
În SUA, pe lîngă mitul creat de New York-ezi a faimoasei numărători inverse din Times Square, oamenii aşteaptă ca în noaptea de Revelion sa coboare o bila de cristal care ajunge pe pămînt cînd va începe anul nou.